Босилекът или “Царската билка” – сортове, предимства и недостатъци

  в Блог

Няма човек, който да не е запознат с босилека. Той е подправка за направа на ликьори, консервирани храни и италианско песто, но и лечебно средство при гастрити, колити, упорита кашлица, астма, колики, простуди. В Централна Азия е любима подправка, чието име означава сладко.

 

Босилекът или "Царската билка" - сортове, предимства и недостатъци

 

Растението образува красиво храстче, съвсем декоративно с неговите от 20 до 60 сантиметра височина, различна форма и големина на листата – плоски, с нарязани ръбове, гофрирани и всичко това в зависимост от сорта.

Малко хора знаят, че босилекът е растение с невероятно богатство от сортове, като всеки се използва за определена цел – кулинарна или лечебна. Само родът Василий, който е най-известният сред всички босилеци, има 69 вида, а общо сортовете са около 150. Всяко от растенията се различава по мирис, вкус, химичен състав, цвят и форма на листата.

Сортове босилек според аромата

Босилекът цъфти в края на юли, когато листата са поели максимално количество етерично масло и от тях се разнася интензивен аромат. Това е моментът, когато босилекът се събира.

Растенията с аромат на черен пипер, карамфил или лимон се използват за месо, тези с дъх на анасон са за риба, а за сладкиши се ползват ухаещите на ванилия и карамел.

Растенията с миризма на карамфил се използват за маринати, сосове, а за зеленчуци и тонизиращи напитки са тези, които миришат на пипер. Ментовите са за доматени сосове, както и за маринати за месо.Отглежда се навсякъде по света. Листата му имат тръпчив вкус, сходен с тези на карамфила и оттам идва името му.

Сортовете с аромат на ментол се използват най-вече за тонизиращи напитки, подходящи за летните горещини.

 

Босилекът или "Царската билка" - сортове, предимства и недостатъци

 

Сортове босилек според цвета

Основните нюанси на босилека са зеленото и виолетовото. Останалите цветове са кръстоски между тях.

Лилавият босилек се различава основно по съдържанието на антоцианини с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Има по-остър вкус и се ползва също в месни и рибни маринати. Листата му са големи и гладки, с нежен вкус.

Зеленият е свеж, деликатен, добавя се към печива и напитки. Интересен е лимоновият, който придава лимонов аромат и привкус на растението.

Сортове босилек според листата

В зависимост от големината листата босилекът е дребнолист, гроздов, като лъжица или голям. Сортовете с малки листа са за салати с пиперлив вкус най-често. Някои дребнолистни сортове се отглеждат в Гърция в саксии на прозореца. Едрите са за консервиране на храни или за маринати. Някои от сортовете перфектно се комбинират с чесън и домати.

До 18-ти век растението е използвано най-често за медицински цели, макар че в Европа е познато от древността, когато войниците на Александър Велики го донасят в Европа от Африка. Днес приложението му е многопосочно. Някои от сортовете са чудесни за градинска украса, други са много приятни стайни цветя за перваза на прозореца. С висока декоративна стойност е сортът босилек Арарат, който пък е смесица от зелено и лилаво.

Познаването на отделните сортове босилек позволява да се избере подходящият за конкретната цел, особено що се отнася до кулинарната употреба и лечебното приложение.

Можете да разгледате разнообразието от керамични саксии тук!

 

Последни статии

Коментирайте

0
Най-лесните за отглеждане стайни растения-каланхоеГрижа за цветята през цептември