Грижа за цветята през септември

  в Блог

Почти всички лятно цъфтящи градински и балконски цветя могат да ви радват с обилен цъфтеж дори до първите сериозни застудявания през октомври.

През този месец има какво да се свърши в градината или на балкона. Освен подготовка за зимуване на изнесените навън стайни цветя, сега е момента да подготвим не само есенно цъфтящите луковични цветя, но и пролетно цъфтящите.

Септември е месеца, в който събираме семена от лятно цъфтящите цветя за пролетната сеитба догодина.

Петуния,тагетис,лобелия,тунбергия,газания,калдаръмче и много други – съберете семената, изсушете ги на вестник и ги приберете в хартиени пликове на сухо, хладно и тъмно място. Сега е времето да подготвите и сакъзчетата за зимуване. Не бързайте да ги режете – и през този месец те могат да ви радват с водопади от цветове. Като подготовка можете да смените схемата на торенето – спрете синия кристалон и торете с кафяв. Също така намалете поливането.

През втората половина на септември падат първите слани – бъдете нащрек и следете прогнозата за времето.

Преди първите слани приберете изнесените на балкона или в градината стайни цветя – те няма да понесат добре отрицателните температури. Преди да ги внесете на топло, почистете пожълтелите и наранени листа и измийте саксиите. Внесете стайните цветя когато температурите не са по-ниски от 10-15 градуса – в противен случай ще стресирате допълнително растенията.

На балкона или в градината до преди първите слани оставете амарилиса, като спрете да го поливате – постепенното застудяване и засушаване ще подготви растението за зимния сън.

 

Можете да разгледате всички видове Саксии с подвижни крачета ALYA, тук!

 

 

Препоръчани статии

Коментирайте

0
Босилекът или "Царската билка" - сортове, предимства и недостатъциОтглеждане на есенни цветя