Идеалните многогодишни цветя за вашата градина

  в Блог

Многогодишните са онези цветя, които цъфтят всяка година. Те “умират” всяка зима, след цъфтеж и се съживяват отново през пролетта. Те са предпочитани заради своите разнообразни цветове и дълготрайни листа. По принцип изискват малко или никакви грижи.

Ето и нашите предложения за вашата прекрасна градина :

Лилиум

Идеалните целогодишни цветя за вашата градина - лилиум

Лилиумът е много популярно многогодишно, което се развива добре, дори със съвсем малко грижи. Неговите цветове в различен цвят са разположени на високи стебла, излизащи от туфи от заострени листа. Пищното цвете цъфти седмици наред. Лилиумът не обича силното следобедно слънце.

Ирис

Идеалните целогодишни цветя за вашата градина - ирис

Ирисът е едно от първите многогодишни цветя, които се появяват напролет. Цветовете му са пурпурни или бели и са акцентът във всяка градина през пролетта. Расте на туфи, които стават все по – големи всяка година. Когато прецъфти, той продължава да краси градината с удивителните  си листа през цялото лято.

Функия

Идеалните целогодишни цветя за вашата градина - функия

Функията (хоста) е изключително устойчиво и дълготрайно многогодишно. Тя  осигурява в градината изобилие от тучни листа и забележителни пурпурни или бели цветове. Растението лесно се адаптира към различни условия и ситуации. Може да се използва за гранични лехи или да расте сред други многогодишни цветя. Подходящо е за сенчести и полусенчести места.

Астилбе

Идеалните целогодишни цветя за вашата градина - астилбе

 

Астилбе е идеалното многогодишно за сенчести и полусенчести градини. Предпочита богатите на хранителни вещества почви и защита от силното следобедно слънце, което може да причини изсъхване на растението. Цветовете му са много красиви – в розово, бяло, прасковено и др.  Добре е да се разделя през 2 – 3 години, за да се окуражи цъфтежа.

Здравец

Идеалните целогодишни цветя за вашата градина - здравец

Здравецът е идеалното многогодишно растение, което може да се използва за граница между дворове, за бордюри, край зидове и т.н. Той е енергично растящо и обилно цъфтящо в средата на лятото в бяло, розово и пурпурно цвете.

Астри

Идеалните целогодишни цветя за вашата градина - астри

Астрите цъфтят през есента. Подходящи са както за изрядно подредена градина, така и за ливада с диви цветя. Цъфтят в бяло, розово, пурпурно.

Рудбекия

Идеалните целогодишни цветя за вашата градина - рудбекия

Рудбекията (Чернооката Сюзън) вирее в бедни почви и издържа на неблагоприятни условия като високи температури и течение. Предизвикателството при нея е да се опази градината от нейното нашествие. Разделя се на няколко години. По дългите и стебла са разположени светложълти цветове, които цъфтят продължително ранна есен.

Есенен Седум

Идеалните целогодишни цветя за вашата градина - есенен седум

Есенният седум е прекрасно цъфтящо през есента многогодишно растение. Расте на туфи, които стават все по – големи всяка година. Цъфти в бледо розово, а когато прецъфти цветовете стават ръждиво кафяви. През лятото растението е ефектно с неговите сочни листа.

Има няколко неща, които трябва да се спазват, при грижите за многогодишните цветя, за да се развиват по най – добрият начин. През лятото те задължително трябва да се почистват от прецъфтелите цветове, за да се окуражи цъфтежа. Когато растенията започнат да стават все по – големи и прекалено на гъсто, е добре да бъдат разделени. Разделянето става лесно, след като растението се издърпа с възможно най – добре запазена коренова система от почвата и с помощта на нож или друг инструмент корените се разделят на две. Двете половини на растението се засаждат отделно.

 

Разгледайте мнофообразието от цветове и различни големини на серия ALYA с подвижни крачета тук!

 

Препоръчани статии

Коментирайте

0
Чудодейна течност за вашите цветя от...хладилника във всеки домНай-лесните за отглеждане стайни растения-каланхое