Как да направим домашен тор за подхранване на растенията в дома и градината?

  в Блог

Отглеждането на цветя и стайни растения прави дома по-уютен и приветлив. Повечето растителни видове, отглеждани вкъщи или в градината се нуждаят от подхранване. Но и те, както и хората, имат нужда от натурални хранителни вещества.

Вместо да подхранвате любимите си растения с токсични изкуствени торове, опитайте да си направите домашен тор с изцяло натурални съставки. Той съдържа куркума, кафе и мляко, които имат невероятно подхранващи свойства и стимулират цъфтежа.

Куркумата е много богата на активни вещества и е антиоксидантна билка. Нейният корен се използва от векове в източната култура като подправка, но и като лечебно средство заради прекрасните ѝ свойства. Тя е богата на витамини и минерали, сред които желязо, фосфор, калций и йод.

Кафето е наситено с антиоксиданти, които имат подхранващо действие и стимулират растежа на цветята. Млякото е богато на протеини и мазнини, които също подхранват цъфтежа.

За да си направите домашен тор за обилен цъфтеж на растенията, смесете 1 чаена лъжица куркума, 2 супени лъжици прясно смляно кафе и 500 мл прясно мляко. Разбъркайте добре. Оставете сместа да престои няколко дни, за да се насити млякото с полезните съставки от куркумата и кафето. След това прецедете. Поливайте растенията с течния тор през 2-3 седмици в активния им период на цъфтеж и израстване.

Бананите са богати на калий, а този микроелемент е важен за растежа на цветята, по-специално на розите. Преди да засадите розовите си храсти в градината, спуснете в дупката 2-3 бананови кори. След като посадите растението и закриете дупката, механизмите на естествено компостиране ще се задействат и почвата ще се обогати с калий.

Можете да подхраните и домашните си саксийни растения с бананови кори. За целта ги оставете да изсъхнат напълно. Разбийте ги в блендер, докато се получи прахообразна смес. Поръсвайте с нея почвата на цветята преди поливане през 3 седмици.

В черупките на яйцата се съдържат невероятно голямо количество минерални съединения. Те подхранват растенията и подпомагат тяхното израстване. Калцият е основен градивен елемент на черупката. Той помага за забавяне гниенето на цветовете.

Можете да разгледате разнообразието от керамични саксии тук!

 

Препоръчани статии

Коментирайте

0
Бамбук -растението на щастиетоДомашни растения за облекчаване на симптомите при алергия от Saksiika.com