Как да подготвим мушкатото за зимата?

  в Блог

Подрязването на мушкатото през есента се прави преди зазимяването му.  Важно е този процес да се извърши правилно.

Цъфтящо мушкато

Мушкатото е красиво цвете, което се намира почти във всеки дом. Грижата за него не е трудна. За да може растението да почине след периода на цъфтеж, то трябва да се подреже.

Подрязването се прави два пъти в годината – през пролетта и през есента. Пролетното подрязване цели да оформи растението. Есенното подрязване е по-важно, прави се до декември. Листата са малки и жълти, растението е изтощено, цветовете са също малки или липсват.

Как да го подрежете?

Използвайте остър нож, за да избегнете повреда на стъблата. Намерете втората листна пъпка от повърхността на почвата и отрежете стъблото над нея и премахнете листата.

Направете това с всички стъбла. Не е нужно да се притеснявате за непривлекателния външен вид на растението след подобно подрязване. Ще се насладите на много красиви цветове през пролетта.

Вегетативната маса е значително намалена, затова трябва да ограничите поливането, за да не изгният корените.

След подрязването ще получите много млади издънки, които ще разпознаете по зеленото стъбло. Те могат да се използват за размножаване чрез резници. Вкореняването в почвана е по-ефективно от вкореняването във вода. Не всички резници, обаче, се вкореняват, само около 70 % от тях.

Размножаване на Мушкато чрез резници

Отстранете долните листа и отрежете резника до необходимата дължина. Оставете го да изсъхне за 20 минути.

Ако по него има цветове или пъпки, то те трябва да бъдат премахнати.

Поставете дренажен слой в саксията, около 1/3 от саксията, напълнете я с плодородна почва и засадете резника, като преди това сте го накиснали в чаша с вода, след това в чаша със стимулатор за растеж на корените.

Притиснете добре почвата около резника, полейте с вода и поставете саксията в найлонов плик, след което го завържете.

Ще забележите първите резултати след около 3 седмици.

Внимавайте за образуването на конденз. Ако забележите капки, отворете плика и проветрете.

Ако резника е вкоренен, не махайте веднага найлоновия плик. Отворете го и оставете саксията за поне 7 дни, за да позволите на растението да се адаптира към температурата в стаята.

Можете да разгледате всички видове сандъчета подходящи за мушкато и други цветя, тук!

0
Гинко - полезно за здравето растение, което може да се отглежда у дома