Как правилно да поливаме кактуса?

  в Блог
Ехинокактус

Ехинокактус

Смята се, че кактусът е едно от най-лесните видове растения за отглеждане в домашни условия. Той не изисква особени грижи, полива се рядко и затова много хора го обичат. Въпреки това обаче кактусите умират и една от водещите причини е неправилното поливане. Въпросите, които могат да ви объркат дали се грижите правилно за кактуса си, са наистина много. За да се радвате на чара на любимото си бодливо растение, вижте как правилно да го поливате.

Колко често трябва да поливате кактуса?

Пролетта до есента е активният период на кактусите, през който те растат и цъфтят активно. Тогава се нуждаят от повече вода, като под повече се разбира поливане веднъж месечно. Ако се изкушавате да го поливате по-често, трябва да сте абсолютно сигурни, че почвата е напълно суха. Винаги поливайте директно в почвата, като се стараете водата да не докосва самото растение. През зимата можете да поливате кактусите през месец, тъй като тогава е спящият им период.

Опунция или бодлива круша

Опунция или бодлива круша

Как и по колко да поливате кактуса?

Съществуват признаци, че поливането не се отразява добре на кактуса. Това се случва най-често, защото хората поливат кактусите си твърде много, притеснявайки се, че след като се полива веднъж на месец, това е крайно недостатъчно. Те забравят, че тези растения са създадени да издържат на пустинните условия без вода в продължение на месеци и за тях не е проблем.
Ако сте полели кактуса си с твърде много вода ще се появят пожълтяване, кореново гниене, някои от бодлите му ще изглеждат по-пълнички заради събраното количество вода. Кореновото гниене е особено опасно, защото се овладява трудно и разяжда растението отдолу нагоре. Ако кактусът ви започва да се клати лесно в пръстта, това е знак за кореново гниене. Ако се появи пожълтяване, вероятността положението да е неспасяемо е голяма.

Как правилно да поливаме кактуса? - saksiika.com

 

Разгледайте подходящите за кактуси саксийки от серията саксии за кактус тук!

 

 

0
Висящи растения, подходящи за всеки дом - папратКак да пресаждате растенията си, без да ги убиете!