Кое е най-доброто време за поливане на растенията вкъщи?

  в Блог

За всеки любител на зеленината вкъщи е важно да знае кога точно растението се нуждае от “глътка вода”.

Кое е най-доброто време за поливане на растенията вкъщи? - saksiika.com

Водата е живителната течност, от която се нуждае всяко растение. Без нея животът е немислим, но и с твърде много вода растенията също не се чувстват особено добре, освен ако не са любители на блатистите райони.
И тъй като поливането е един от най-деликатните моменти в отглеждането на цветя и растения, именно то е и сред най-честите причини да убиете любимите си растения без да искате. Причината е, че не знаете кога точно да поливате растенията си и с какво количество вода.

Всяко цвете се нуждае от различно количество вода, но повечето растения изпитват нужда да получат жизненоважната течност в определен момент от денонощието. Кой е той? Краткият отговор е: преди да имат нужда. Когато растенията са вече „ожаднели“, може и да е късно. Обикновено в такива случаи листата им са слегнали надолу, посърнали, с променен цвят, който не издава свежест, а тъкмо обратното. Вярно е, че същите симптоми могат да се причинят от болести, насекоми и температурни колебания, но липсата на вода си остава най-главната причина.

Кога е най-подходящото време да поливате растенията си?Най-добре е растенията да се поливат сутрин, а не вечер. Това ги укрепва за следващия ден, тъй като растенията не пият толкова бързо, колкото хората и животните. Освен това през нощта влагата може да се задържи върху листата и стъблата им заради по-ниските температури и липсата на слънчева светлина. Това създава условия за гниене и възникване на заболявания по растенията. През деня нещата стоят по друг начин заради наличието на слънчева светлина. Вероятността влагата да се изпари по-бързо е по-голяма. Така се намалява рискът от загниване. Сутрешното поливане е особено полезно и за едногодишните растения, които често са с по-плитки корени и по-малък достъп до влагата в почвата, която се намира на дълбочина. Някои едногодишни растения са особено чувствителни към липсата на вода.
Времето за поливане през деня няма такова значение при дървета и храсти. Цветята и зелените листни растения са най-чувствителни към поливането и времето, в което се случва то. При дърветата и храстите не е така. Все пак най-неподходящото време за поливането им е по обед и следобед, защото тогава скоростта на изпарение на водата е много по-висока заради високите температури.

Можете да разгледате разнообразието от цветове и размери на саксии за цветя Elif тук!

 

Препоръчани статии

Коментирайте

0
6 цъфтящи растения с положителна енергия според фъншуйПоливане на растенията с кубче лед