Отглеждане на зюмбюл в домашни условия

  в Блог

Зюмбюлът е едно от най-красивите и най-обичани цветя през пролетта. Не случайно името му идва от името на невероятно красивия юноша Хиацинт (Hyacinthus) от гръцката митология. Ето няколко важни съвета за отглеждане.

Как се засаждат зюмбюли в градината

Зюмбюлите трябва да се садят през ранна есен. По този начин те ще имат достатъчно време да развият добра коренова система преди зимата. Трябва да изберете слънчево място в северната част на градината или полусянка в южната част. Подгответе добре почвата, като добавите и добре смесите с почвата повече органична тор. Посадете луковиците с плоската част надолу на 15-18 см дълбочина на разстояние между луквиците 5-7 см.

Отглеждане на зюмбюли на открито

Ако живеете в район със сурови зими и пролетни слани, когато земята замръзва, част от грижите е да мулчирате луковиците за да ги запазите през зимата.

Някои видове зюмбюли имат нужда от колчета за да поддържат цвета, който може да се наклони от тежестта, особенно двойните зюмбюли.

След като зюмбюлът прецъфти, отрежете цветоносното стъбло. Оставете листата докато те не пожълтеят окончателно. Вашите зюмбюли ще се развиват добре години наред.

Не се притеснявайте ако след няколко години стъблото изглежда по-слабо. Това е нормалн за зюмбюли отглеждани навън.

Зюмбюл в стайни условия

Запазете няколко луковици за форсиране. Така ще имате цъфнали зюмбюли вкъщи. Форсирането на зюмбюлите е лесно като се използват специални стъклени чаши за луковици, където корените им се развиват във вода. Можете също така да засадите зюмбюлите и в обикновени саксии, стига да можете да ги засадите достатъчно дълбоко.

Фоксиране на зюмбюл

Стъпки за форсиране на зюмбюл:
1. Поставете луковците на зюмбюла в хладилник за 8-10 седмици (освен ако не сте закупили луковици, които вече са били охлаждани).
2. Поставете луковицата в стъклената чаша с плоската част надолу, като водата само леко докосва луковицата отдолу. Съхранявайте така поставената луковица на студено тъмно място докато не видите добре развити корени във водата и стъблото с пъпката, показало се на 7-8 см от луковицата.
3. Когато се появи стъблото с пъпката преместете луковицата на слънчево място и наблюдавайте нивото на водата.

След няколко седмици ще се радвате на красиви цветове. Поради това че форсираните цветове взимат цялата сила на луковицата, можете да изхвърлите луковицата след като прецъфти.

Какво се прави със зюмбюлите, когато прецъфтят?

Когато зюмбюлите прецъфтят не е нужно да ги изхвърлите, а трябва да се погрижите за тях, за да може през следващата пролет отново да покажат красивите си цветове. За да се постигне това са необходими грижи.

1. Срежете с ножица увехналото съцветие колкото може по-близо до повърхността на почвата в саксията. При това не трябва да се повреждат листата на растението – то все още се нуждае от тях.

2. Продължете поливането и подхранването. Поставете саксията с растението на слънчево място. Поливайте, както обикновено, и подхранвайте на всеки две седмици.

3. Оставете листата да изсъхнат. Хранителните вещества от тях постепенно преминават в луковицата и се натрупват там. Листата започват да пожълтяват и да увяхват.

4. На този етап вече луковицата може да се съхрани. Срежете изсъхналите листа и извадете луковиците от саксията. Почистете ги от почвата и ги поставете за съхранение в тъмно, прохладно и сухо място.

Можете да разгледате разнообразието от цветове и размери на саксии за цветя Josephina тук!

 

Препоръчани статии

Коментирайте

0
Видове проблеми при стайните растенияРабота в градината през месец март