Стайни растения за приятен аромат вкъщи

  в Блог

Причините да отглеждаме стайни растения са много – те пречистват въздуха, нaмаляват стреса, в който живеем и красят домовете ни. Дори и в най-мрачните и студени зимни дни те успяват да красят със зелените си листа и цветовете си и разнасят прекрасно ухание – меко, наситено, цветно или остро или екзотично.

Уханен здравец

Стайни растения за приятен аромат вкъщи - здравец

Ще се изненадате, колко различни ухания има здравецът: от аромат на роза, лимон, индийско орехче и дори шоколад. Формата на листата им е също много разнообразнa – понякога като дантела, друг път като броня. На пипане листата са меки, като кадифе.

Отглеждайте здравеца на слънчево, защитено от течения място. Поливайте и го наторявайте редовно с обикновена смесена тор.

Уверете се, че вашият здравец получава достатъчно светлина, защото в противен случай ще се издължи и обезформи. Когато клоните започнат да стават като върлинки, окастрете ги, за да се оформи растението като храст. Резниците можете да използвате, за да захванете нови растения.

Арабски жасмин

Стайни растения за приятен аромат вкъщи - арабски жасмин

Ако има достатъчно светлина, арабският жасмин може да цъфти целогодишно. Фините чисто бели цветчета излъчват нежен аромат и се използват за направа на чай.

Освен от слънце, арабският жасмин има нужда от голяма влажност на въздуха. Трябва да се пази от течния. Тори се през пролетта и лятото с обикновена тор за стайни растения.

Арабският жасмин е пълзящо растение, най-добре е да му се постави стойка.

Сладък дафинов лист

Стайни растения за приятен аромат вкъщи - дафинов лист

Това е атрактивен, сравнително бавно растящ храст, който често става малко дръвче с лъскави зелени листа със силен, билков аромат. Листата се изполват като подправка при приготвянето на супи и задушени ястия.

Дафиновият лист не е придирчив, но най-доброто място за него е светло, но не горещо място. Обича умерена висока влажност на въздуха. Полива се умерено през пролетта и лятото и почти не се полива през зимата.

Презимува в хладно помещение с оптимална температура 4-10 градуса.

Цитрусови растения

Стайни растения за приятен аромат вкъщи - лимон

Със сигурност бързо ще се влюбите в сладкия аромат на лимона, портокала или грейпфрута. Повечето цитрусови растения се отглеждат изненадващо лесно, стига в помещението да има достатъчно светлина. Ако сте достатъчно търпеливи, можете да се радвате на плодове.

Отглеждайте своето цитрусово дръвче на слънчево, защитено от течения място. Поливайте и го наторявайте редовно с обикновена смесена тор през пролетта и лятото.

Евкалипт

Стайни растения за приятен аромат вкъщи - евкалипт

Въпреки, че малцина считат евкалипта за стайно растение, гледано добре, на слънчево място, то е идеално за отглеждане у дома. Листата му са тъмно сиви с отчетлив аромат при потъркване.

Евкалиптът расте най-добре на слънчево място и трябва да се пази от горещи и студени течения. Полива се умерено, целогодишно.

Често подрязвайте клоните за по-добра, храстовидна форма.

Гардения

Стайни растения за приятен аромат вкъщи - гардения

Едно от най-ароматните растения, гарденията е прекрасно, но доста капризно стайно цвете. Листата му са лъскави, тъмно зелени, а на техния фон изпъкват белите едри цветове с тежък, цветист аромат.

Гарденията обича влажно, много слънчево място. Поливайте и торете редовно през пролетта и лятото. Оставете почвата в саксията почти да изсъхне през есента и зимата. Предпазвайте растението от течения.

За наторяване на гарденията изполвайте тор за обичащи киселата среда растения каквото е азалията.

Стефанотис

Стайни растения за приятен аромат вкъщи - стефанотис

Със своите звездовидни бели цветове и восъчни листа, стефанотисът е любимо растение за булчински букети. Има наситен, цветист аромат.

Не се тори и се полива рядко през зимата. Расте най-добре на светло и защитено място.

Бегония

Стайни растения за приятен аромат вкъщи - бегония

Чайната роза или бегония има уханни цветов,е разположени на гроздове.

Изберете светло помещение. Поливайте и торете през пролетта и лятото.

Високата влажност на въздуха и сравнително високата температура в помещението подсилват аромата на растението.

Кубински риган

Стайни растения за приятен аромат вкъщи - кубински риган

Кубинският риган е растение с голени листа с пикантен аромат. Лесно се отглежда и е роднина на Шведския бръшлян. Можете да използвате листа като подправка.

Обича светли и топли места.

Резниците лесно се захващат направо в почва.

Хоя

Стайни растения за приятен аромат вкъщи - хоя

Хоята е лесна за отглеждане пълзящо растение с восъчни листа и сладникав аромат от бяло-розовите листа.

Не е много взискателна. Изисква средно осветено помещение. Няма проблем, ако пропуснете да я полеете няколко дни.

Ако растението не цъфти, причината е недостатъчната светлина.

Плумерия

Стайни растения за приятен аромат вкъщи - плумерия

Плумерията е тропическо дръвче с прекрасни цветове и уникален аромат. Най-често цветовете са розови или червени, жълти, оранжеви или шарени. Цветовете се използват за направата на т.нар. хавайски венци.

Изисква топло и светло място. Поливайте обилно през пролетта и лятото. Намалете поливането през есента и зимата. Презимува лесно и често листата изпадат, но с първото затопляне, отново се появяват. През лятото най-добре да се изнесе навън, за да получава оптималмо много слънчева светлина.

Можете да разгледате разнообразието от цветове и размери на сандъчета за цветя Гербер тук!

Препоръчани статии

Коментирайте

0
Фън Шуй и цветята