Цветя за градината, цъфтящи през цялото лято

  в Блог

За да създаде красиво цветно легло или да украси парцел, всеки градинар избира растения в своята цветна градина, които не само са красиви, но и имат дълъг цъфтеж. Такива цветя могат да зарадват цялото лято и изискват минимални усилия. Многогодишните цветя са особено удобни. Могат да се засаждат повече от една година. Струва си само да поддържате форма и да предприемете превантивни мерки навреме. Едногодишните се отличават с дълъг цъфтеж, но изискват сеитба всяка година.

Първата в списъка, разбира се, ще бъде розата – символ на изтънченост и красота. Основните сортове са разклонени храсти, достигащи 1,7 метра височина. Има много разновидности на това цвете.

 

Цветя в градината, които цъфтят през цялото лято - роза

Храстови сортове се отличават с голяма, разтеглена форма, достигаща диаметър и височина до 1,5 метра. Цветовете не са много големи, около 4 см, разположени в големи гроздове. Граничните видове цветя са къси, до 80 см, и малки цветя с диаметър 3 см, събрани в малки съцветия. Една катереща роза може да достигне височина от 3-4 метра. Силно разклонената корона е покрита с тръни и изисква опора и жартиера. Цветовете са големи, многобройни, събрани в съцветия. Почвопокриваща роза се разпространява по земята с издънките си до диаметър 2-3 метра.

 

Различни видове маргаритки ще се впише идеално в ландшафтния дизайн на всяка крайградска зона или цветни лехи. Предлагат се в различни нюанси: бяло, розово, жълто. Грижата за растението е доста лесна. Лайка за масово засаждане за градината е най-красивата. Растението достига височина до 30 см. Има формата на храст, от който на тънки стъбла цъфти цвете.

 

Цветя в градината, които цъфтят през цялото лято - маргаритки

 

Петуния – незаменимо цвете за лятна резиденция или всяка цветна леха. Едногодишният се отличава с фуниевидни цветя с различни цветове. Те са продължително цъфтящи, отделят много семена и се размножават чрез самозасяване. Растението се вкоренява добре при всякакви условия. Расте добре, оплитайки свободно пространство. Започва да цъфти от ранна пролет до късна есен.

 

Цветя в градината, които цъфтят през цялото лято - петуния

 

Клематис – катерещо, многогодишно, декоративно растение, което благодарение на своите антени се придържа към всяка опора. Той е член на семейството на лютичето. Цветя с различни форми, могат да бъдат в съцветия или да имат независима позиция – всичко зависи от вида. Клематисът е дълго цъфтящо растение, което цъфти през цялото лято. Нюансите на цветята са много различни, в зависимост от почвата, климата, осветлението.

 

Цветя в градината, които цъфтят през цялото лято - клематис

 

Юка. Това цвете е разклонен храст от дълги зелени листа. Те са ланцетни с остър край, събрани в сноп в основата. Цъфтежът е високо, до 1 метър, силно стъбло, на върха на което има метлисто съцветие, състоящо се от големи бели камбани. Цветето издържа около месец, излъчва прекрасен аромат. След цъфтежа се отрязва, оставяйки самия храст от листата, които запазват зеленината си до самата слана, като по този начин украсяват сайта.

 

Цветя в градината, които цъфтят през цялото лято - юка

 

Делфиниум – високо многогодишно растение, което е популярно сред повечето градинари поради дългия си цъфтеж. Нарича се още шпора, тъй като в основата на цветовете има израстъци, подобни на шпори. Растението изгражда съцветия върху прави, удължени съцветия с височина повече от половин метър. Цветовете са оцветени в циан, синьо или магента. Цъфти през цялото лято, те се различават само в началото на цъфтежа. Много от тях започват да цъфтят в началото на пролетта, други в средата на лятото. Има високи и ниски разновидности на това растение. Високите достигат 2 метра, джуджетата – 30 см. Височината на цветето зависи от плодородието на почвата. Делфиниумът предпочита място за растеж на слънце.

 

Цветя в градината, които цъфтят през цялото лято - делфиниум

 

Рудбекия – идеални цветя за отглеждане в страната. Неговите многогодишни видове не изискват трансплантация, поради което растат на едно място в продължение на няколко години. Структурата на съцветието на рудбекия е подобна на лайка с жълт или оранжев оттенък. Лесно се размножава чрез разделяне на храста или чрез семена. Расте на слънце, обича редовно поливане. Цъфтежът е дълъг, започва в началото на лятото и продължава до самата слана. Цветето расте красиво, образува море от ярки, слънчеви цветя.

 

Цветя в градината, които цъфтят през цялото лято - рудбекия

 

Салвия – растението расте до 40-50 см. Отличава се с тъмно люляк нюанс на цветовете, които са събрани в класовидни съцветия. Цъфтежът започва през юни и продължава до август. Предимствата на това цвете са не само продължителността на цъфтежа, но и наличието на лечебни качества, ароматен, устойчив аромат. Салвия обича да расте на пълно слънце с умерено поливане.

 

Цветя в градината, които цъфтят през цялото лято - салвия

 

Ако имате цветна леха пред къщата, поставете цветята по реда на засаждане във височина. Нискорастящите растения, като петунията, ще ви помогнат да подчертаете границата. Можете да го приземите с плътна линия. Засадете делфиниум зад него, той ще бъде по-висок, няма да покрива ниските стойки отпред.

 

Можете да разгледате всички видове сандъчета за цветя, тук!

 

Последни статии

Коментирайте

0
Върбинка или вербена - едно кичесто цвете за вашата градинаЧудодейна течност за вашите цветя от...хладилника във всеки дом