Вербена или върбинка – прекрасно кичесто цвете за вашата градина

  в Блог

Върбинката или наричана още вербена, е прекрасно цвете, което цъфти кичесто и в разнообразни цветове. Отглеждането му е непретенциозно, което го прави предпочитано от много любители на цветарството и градинарството. Може да се отглежда в домашни условия и на открито в градината.

Върбинка или вербена - едно кичесто цвете за вашата градина

 

Най-чудесната награда е продължителният цъфтеж на върбинката. Тя цъфти от април чак до късна есен, което я прави превъзходна украса вкъщи или в градината. Цъфтежът е на гъсти и кичести туфи, което я прави подходяща за бордюри, лехи и балкони. Различните сортове върбинка цъфтят в разнообразни нюанси – лилаво, червено, розово, бяло, жълто, оранжево, както и смесени цветове.

Как да отглеждате върбинката (вербена), така че да се радвате на буен растеж и свеж цъфтеж?

Местоположение и светлина

Вербената предпочита максимално осветяване и директна слънчева светлина за поне 8 часа на ден. Поставете саксията или засадете върбинката на пряко огряно от слънцето място, където да няма засенчване за максимален период от деня. Това ще допринесе за буйния цъфтеж на растението.

Поливане

Много е важно вербената да не подгизва. Не прекалявайте с количеството вода при поливане, защото кореновата система загнива. Поливането е редовно и умерено. Друго важно условие е да се осигури добър дренаж на почвата, така че водата да не се задържа около корените на растението. Добавете малко пясък и камъчета за тази цел.

Почва

Най-подходяща е обикновената градинска почва. Добре е да е обогатена с малко тор, торф и пясък, да е рохка и свежа.

Наторяване

Не е необходимо вербената да се наторява редовно. Важно е почвата да е добре подхранена, но не прекалявайте с торовете, защото растението може да загние и цъфтежът му да намалее. Бъдете умерени. Наторявайте веднъж месечно.

Върбинка или вербена - едно кичесто цвете за вашата градина

Температура

Най-подходяща температура за върбинката е умерената. През зимата градусите не е добре да падат под 9-10. През лятото растението издържа на горещини, заради което е и така подходящо за отглеждане на открити и огрени площи.

Размножаване и пресаждане

Младите растения трябва да се засаждат при по-високи градуси. Подходяща температура е около 18 до 20 градуса през пролетта. Редовното почистване на сухите листенца е от особена важност, защото те пречат на буйния цъфтеж. Стъблата, на които е имало засъхване, трябва да се подрязват, за да се стимулира растежът.

Размножаването става чрез семена или резници. Семената се засяват в ранна пролет при повишаване на температурите. Размножаването чрез резници е по-бързо, тъй като отнема по-малко време за израстване.

 

Върбинка или вербена - едно кичесто цвете за вашата градина

Подходяща почва за новите растения е смес от градинска пръст, малко пясък, оборски тор или торф.

Можете да разгледате разнообразието от цветове и размери на сандъчета за цветя Гербер тук!

 

 

Препоръчани статии

Коментирайте

0
5 лесни за отглеждане цветя за вашата градинаЦветя в градината, които цъфтят през цялото лято