Билката на дълголетието и доброто здраве – Салвия

  в Блог

Салвията!

Наричат я билката на дълголетието.

Билката на дълголетието и доброто здраве - Салвия - saksiika.com

Салвията (Salvia officinalis) е известна още като градински чай, божигробски босилек, теменче, рожково биле. Името й идва от латинското „salveo“, което буквално означава здраве, лековит или „здрав съм”. Всъщност салвията е полухраст, висок около 30-60 см. Заради красивите си лилави цветове се отглежда често като градинско цвете. Едно безценно растение, богато на витамини, минерали, познато още като градински чай. Салвията често се използва в кулинарията при приготвянето нам меса, сосове. Тя има редица здравословни ползи, някои от които може да видите в следващите редове.

 

Салвията има антиоксидантен ефект

Антиоксидантите работят срещу свободните радикали, които атакуват клетъчните тъкани, с което увеличават риска от появата на различни видове болести, както и преждевременно стареене.

Билката на дълголетието и доброто здраве - Салвия - saksiika.com

 

Действа като антисептик

Салвията или градинският чай, често влизат в състава на пасти за зъби и дентални води, тъй като има антисептични качества. Билката има интензивен отличителен аромат на камфор. Тя съдържа и силни антимикробни съединения, които подобряват денталното здраве и правят дъха свеж. За заздравяване на венците, избелване на зъбите и подобряване на дъха, може да правите отвара от салвия, с която да изплаквате устата си.

 

Препоръчва се на хората страдащи от диабет

Салвията е сред билките, за които се смята, че имат благоприятно въздействие върху пациентите страдащи от диабет. Това се дължи на факта, че тя може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар.

Билката на дълголетието и доброто здраве - Салвия - saksiika.com

 

Помага при настинки

Ако страдате от запушен нос, кашлица или болно гърло, направете си един хубав чай от салвия, но също така и инхалации. Етеричните масла в билката ще спомогнат за отпушването на носа и по-бързото ви възстановяване.

Можете да разгледате разнообразието от цветове и размери на саксии за цветя Flora тук!

 

0
Филодендронът подобряват енергията в домаРастения, пречистващи въздуха вкъщи - saksiika.com