Висящи растения, подходящи за всеки дом

  в Блог

Знаете ли, че има редица висящи растения, които можете да отглеждате на закрито? Независимо дали мечтаете да имате мини джунгла у дома или ако единственото нещо, което искате, е да украсите някои ъгли, със сигурност видовете, за които ще говорим, ще ви позволят да постигнете целите си.

Домът е по-приветлив, когато вътре има растителен живот, не мислите ли? Поради тази причина, много е полезно да знаете имената на стайни висящи растения, тоест тези, които лесно могат да се адаптират към живота в тези условия.

Коледен кактус (Schlumbergera truncata)

Висящи растения, подходящи за всеки дом - saksiika.com

Ако обичате кактуси и искате да имате малко у дома, можете да изберете Schlumbergera truncata. Тъй като живее в джунгли, на места, където светлината не достига добре, той може да живее във всеки дом без проблеми, стига стаята да е светла. Развива висящи стъбла до 50 сантиметра, и произвежда цветя с много ефектни цветове през зимата.

Лента (Chlorophytum comosum)

Висящи растения, подходящи за всеки дом - saksiika.com

Известно още като растението “паяк”. То е многогодишно растение, което достига 40 сантиметра височина и което развива дълги и тънки листа с конусна форма. Те са зелени или пъстри, в този случай те ще имат белезникав център и зелени полета. Тъй като не се нуждае от много светлина, за да цъфти, е толкова лесно за отглеждане на закрито.

Филодендрон (Philodendron hederaceum)

Висящи растения, подходящи за всеки дом - saksiika.com

Филодендронът, във формата на сърце, е вечнозелен. Достига максимална височина от 6 метра, въпреки че най-често расте само до 3 метра. Това е растение, което може да бъде объркано с потоса, но този вид има “по-твърди” листа и с много по-изразени нерви (в Epipremnum aureum едва се виждат с просто око). Поставете го на място със светлина (не директна) и го поливайте от време на време.

Папрат (Nephrolepis cordifolia)

Висящи растения, подходящи за всеки дом - saksiika.com

Папратта е вечнозелено растение с листа, които могат да достигнат дължина около 40 сантиметра. В началото растат повече или по-малко прави, но след това в крайна сметка падат, нещо много интересно, тъй като именно това прави възможно растежа като висящо растение. Единственото нещо е, че трябва да го поставите в стая със светлина и далеч от прозорците, тъй като не понася прякото слънце.

Бръшлян (Hedera helix)

Висящи растения, подходящи за всеки дом - saksiika.com

Бръшлянът е вечнозелено растение, което, въпреки че може да надвишава десет метра дължина, понася много добре резитбата. Следователно, това е растение, което можете да използвате като висулка, ако желаете, тъй като изглежда страхотно, където и да го поставите. Разбира се, той не предпочита пряката светлина, в противен случай може да изгори.

Паричка (Plectranthus verticillatus)

Висящи растения, подходящи за всеки дом - saksiika.com

Известно в България като паричка, Plectranthus verticillatus e многогодишн о растение, която расте до 30 сантиметра височина, но чиито стъбла могат да бъдат с дължина до 60 сантиметра. Листата са зелени, със закръглена форма и при тях се получават бели цветя, групирани в съцветия през есента. Но за да цъфти, се нуждае от светлина, така че не се колебайте да го поставите в стая, където има много.

Розария (Senecio rowleyanus)

Висящи растения, подходящи за всеки дом - saksiika.com

Това е пълзящо растение, поради което когато се отглежда във висяща саксия, стъблата му със сигурност висят от контейнера. Има дълги стъбла до 90 сантиметра, от които никнат сферични листа, които приличат на малки топчета. Цветовете му са бели и дребни.

Потос (Epipremnum aureum)

Висящи растения, подходящи за всеки дом - saksiika.comПотосът е класика на закрито. Това е вечнозелено растение, което достига 20 метра височина, със зелени и сърцевидни листа. Той расте с доста бързи темпове,  ако има подходящата опора, така че е важно да го режете в края на зимата, за да го контролирате.

Пурпурин (Tradescantia pallida)

Висящи растения, подходящи за всеки дом - saksiika.com

Пурпуринът, известно още като любовта на човека, е малко растение, което расте между 20 и 40 сантиметра височина. Той има листа, които могат да бъдат лилави, или по-рядко зелени или пъстри според сортовете. Има розови или лилави цветя, около един сантиметър. Може да се съхранява като висящо стайно растение, но трябва да е в стая с много светлина.

Лилава детелина (Oxalis triangularis)

Висящи растения, подходящи за всеки дом - saksiika.com

Лилавата детелина е растение, което, както подсказва името му, има лилави листа. Вирее до 50 сантиметра височина и дава бели или бледорозови цветя, които, въпреки че са малки, са интересни със своята красота. Освен това се адаптира много добре към живот на закрито и изглежда много хубаво, когато се отглежда във висяща или стенна саксия.

Можете да разгледате нашите стенни саксии тук!

Както и разнообразието от висящи саксии тук!

0
Гинко - полезно за здравето растение, което може да се отглежда у домаКак правилно да поливаме кактуса? 2