Как да отгледаме авокадо у дома?

  в Блог

Трудно е да се устои на желанието да засеете тази гигантска семка, която сте извадили от сърцевината на авокадото, след като сте се насладили на вкуса му. Ако искате сами да отгледате този екзотичен плод, тогава ще са ви необходими само няколко неща: едно добре узряло авокадо (ще го познаете по наличието на черни точици по тъмнозелената повърхност на плода и леко омекналата месеста част), средно голяма саксия, почвен субстрат и много търпение.

Как да си отгледаме авокадо от семка

За да покълне семката, тя трябва да бъде засята веднага, след като се извади от плода. Необходим ви е универсален почвен субстрат, който можете да откриете във всеки специализиран магазин. Любителите на стайни растения са разработили един ексцентричен метод за покълване на семката – забодете на равно разстояние три клечки за зъби отстрани в твърдата семка.

Как да разположим клечките в семката авокадо

 Клечките трябва да са разположени в една хоризонтална равнина спрямо изправената семка, така че като потопите семката в стъклена чашка, клечките да легнат върху ръба на чашата, ограничавайки потапянето  на семката във водата само до долната й половина.  Трябва да подменяте водата в чашата всяка седмица, преди да стане мръсна и без кислород.

За колко време се появяват корените на авокадото

След известно време, което може да продължи от един до три месеца, семката ще се распука и ще видите появата на корена, последвана от крехко стъбълце. След появата на пъвите листа можете да засадите в саксия. Естествено, можете да засадите семката направо в саксия, но така ще пропуснете забавната част да наблюдавате растежа на корена и стъблото.

Предимството на засяването на авокадо в саксия

 Предимството на засяването в саксия е, че почвеният субстрат осигурява достатъчно кислород за развитието на семеначето и растението се чувства много по-добре. Можете да ускорите покълването в почвата, като махнете  люспестата обвивка на семката и като отрежете много тънък слой  от дъното и върха на семката преди засяването. Не заравяйте цялата семка, а оставете връхната 1/3 да се показва над повърхността.

Как се поставя правилно семката от авокадо в почвата

Независимо дали ще сложите семката във вода или почва, за да покълне, тя трябва да е правилно ориентирана – по дебелата  и заоблена част на семката е основата (трябва да е насочена надолу), а по-тънката и заострена част е върхът (сочи нагоре).

Колко често да поливаме покълнало авокадо

Отглеждането на авокадото е лесно. Поставете го на светло място и поддържайте почвеният субстрат влажен, но не подгизнал. Пулверизирайте листата с мека вода през горещите дни. Подхранвайте на всеки 2 месеца с течен тор. Авокадото ще се превърне в буен храст с едри наситето зелени листа. Подрязвайте го, за да поддържате формата му.

Засаждане на авокадо-Стъпка по стъпка

 

Как да отгледаме авокадо у дома

 

 

Необходими неща:
• Авокадо
• Дървени шишчета
• Съд за вода
• Вода

Ето как става това стъпка по стъпка:
1. Внимателно отстраняваме семката от плода – така че да не я срежем или нараним.

2. Забождаме шишчетата в средата на семката, така че да се намират на равно разстояние едно от друго и да за забодени под лек ъгъл.

3. Напълваме съда с вода до половината и потапяме семката. Внимание! Трябва да е потопена на половина, като във водата да се намира по-закръглената й част, а заострената да сочи нагоре.
Поставяме съда на слънчево и топло място – каквато е и естествената среда, в която расте авокадото – Южна Америка. Водата трябва да се сменя почти всеки ден – за да е винаги прясна.

4. От тук нататък ни трябва само търпение, защото следващият етап може да отнеме няколко седмици. А през това време наблюдавайте как семката бавно се разцепва, за да направи път на поникващото стъбло и корен. Веднъж излезли навън, те започват да никнат доста бързо. Но преди да го засадите, трябва да почакате още няколко седмици и да сменяте редовно водата му.

Каква саксия е подходяща за авокадо

Когато стъблото стане високо около 15-17 см и на върха му има листенца, е време да откъснете някои от тях – точно така, да ги откъснете! Това ще накара малкото ви авокадо да се мобилизира и създаде повече клончета. Това е и моментът, в който трябва да го поставите в саксия с почва. Идеална за целта е саксия с диаметър 15-20 см. Авокадото се засажда, като в почвата се заравя коренът и долната половина на семката. Горната остава открита. Оставете го отново на слънчево и топло място и го поливайте толкова често, колкото е нужно, за да е винаги влажна почвата – нито суха, нито много мокра.

Можете да разгледате разнообразието от цветове и размери на саксии за цветя Гербер тук!

 

Препоръчани статии

Коментирайте

0
Беладона или Лудо биле - за какво се използва тази билкаКак да отгледаме краси ва и ароматна магнолия