Как да отгледаме красива и ароматна магнолия

  в Блог

Магнолията е красиво и ароматно растение, което от векове украсява южните пейзажи – има повече от 200 вида магнолии, като в България най-разпространена е парковата магнолия. Цветовете на това красиво декоративно дърво са много подходящи за сватбена украса поради силния си и деликатен аромат. Тя достига височина от 6 до 20 м и буквално цъфти в бели, розови, лилави, червени и пъстри цветове. Листата са зелени и лъскави през лятото и падат през есента.

Как да отгледаме красива и ароматна магнолия - saksiika.com

 

Подготовка на семената

 

Накиснете семената във вода, за да отстраните всички излишни частици. Поставете ги в купа с топла вода и ги накиснете за 12-13 часа до 3 дни. Отстранете всички плаващи остатъци от повърхността на водата, като оставите само жизнеспособните семена.

Накисването във вода улеснява отстраняването на меката оранжево-червена мембрана, която покрива семената. Притиснете сърцевината на семената с пръсти, за да ги отстраните по-лесно. След като отстраните черните семена, трябва да отстраните и маслото. Можете да ги измиете с вода и сапун (това няма да навреди на семената). Разстелете семената върху застлана с хартия тава и ги оставете да изсъхнат добре за една нощ.

Изберете подсилена почва за разсад, в която да поставите семената, докато покълнат. Можете да изберете всякаква почва, стига да е добре овлажнена. Поставете почвата в найлонова торбичка или пластмасова кутия с плътно затваряне. Поставете семената в нея, полейте ги и затворете капака. Съхранявайте кутията на хладно място (дори в хладилника) в продължение на няколко месеца (до 6 месеца). Проверявайте периодично, за да се уверите, че сместа е достатъчно влажна.

Как да отгледаме красива и ароматна магнолия - saksiika.com

Пресадете в саксии

 

През пролетта, когато сте готови да засадите семената, напълнете няколко саксии с добре навлажнена почва. Разбъркайте добре почвата с ръце и след това поставете семената в нея. Уверете се, че почвата е добре навлажнена. Поставете семената на дълбочина около 5-6 см. Уплътнете добре почвата върху семената. Уверете се, че сте покрили семената добре на този етап. Покрийте и самата саксия с найлонова торбичка и я оставете на топло и влажно място. Препоръчително е да пробиете дренажни отвори на дъното.

След като покълнат, прехвърлете ги в по-голяма саксия в контейнер с дълбочина поне 25 cm. Поставете ги на открито. Пресаждането трябва да се извършва в топло време, за предпочитане през пролетта. Избягвайте постоянното излагане на саксията на пряка слънчева светлина, тъй като магнолиите изискват частична светлина. Отглеждайте ги по този начин още една година, преди да ги засадите в градината.

Можете да разгледате разнообразието от цветове на сандъчета за цветя Гербер тук!

 

Препоръчани статии

Коментирайте

0
Как да отгледаме авокадо у домаРастения, които обичат сянка - импатиенс