Растения, които се отглеждат на сянка

  в Блог

Понякога разположението на дома не предлага подходящи слънчеви места за отглеждане на пъстри цветя. Тук на помощ идват растенията, които обичат сянката – също толкова ароматни и красиви. Ето кои са те.

Какво трябва да знаем за растенията и отношението им към сянката?

Не всички растения обичат слънчевите лъчи – има видове, които не дават цвят, когато са изложени на слънце, или пък изсъхват и се разболяват. Цветята, които обичат сянката, не се отличават особено от останалите – и те имат своите капризи, като например по-редовно торене, и изисквания според характерните особености за вида (почва, поливане, температура).

Важно е да определите степента на сянка и според нея да съобразите растението, което да отгледате. Леката сянка е за места, които са отворени към небето, но слънцето се прокрадва само през процепи от клони на дървета и храсти. Частична сянка е, когато слънцето огрява растението само за 2-3 часа дневно, а умерена – когато получената светлина не е пряка, а отразена от сенници. За гъста се определя сянката, която е под дървета и храсти, близко разположени един до друг и не пропускащи слънчевите лъчи.

Растения, които обичат сянка - бергения

Бергения

 

Бергенията е цвете, което вирее дори на територията на днешен Сибир, което го прави идеално за отглеждане на сенчести места. Цветът на листата се мени в зависимост от температурата на въздуха. Бергенията цъфти на два пъти в годината – веднъж от началото на пролетта до края на юни месец и втори път през август и септември. Предпочита слабокиселинна почва и гъста сянка. В замяна на грижите се отплаща с розови и пурпурни цветове.

Растения, които обичат сянка - здравец

Здравец

 

Почти всеки дом се радва на присъствието на здравеца. Растението е не само подходящо за сенчести места, но и се отблагодарява на стопаните си с лековитите си способности. Здравецът предпочита умерена сянка, редовно поливане и добре дренирана почва. Издръжлив е и не проявява капризи. За да е по-ароматен и за да цъфти по-обилно, през лятото може да го наторявате по-често.

Растения, които обичат сянка - импатиенс

Импатиенс (циганче)

 

Импатиенс, или по-познато още като циганче, е растение, което предпочита умерена сянка. Държи на постоянна температура от около 20-22 градуса и редовно поливане, за да не изсъхва почвата му. От май до декември се отрупва с красиви цветове в бяло, розово, червено. Подходящо е за отглеждане както като стайно растение, така и като балконско – в единична саксия или в сандъчета.

 

Растения, които обичат сянка - хортензия

Хортензия

 

Хортензията е подходяща за вас, ако разполагате със сенчеста градина и повече място, където да посадите храста. От края на пролетта до средата на лятото хортензията се отрупва с красиви, кичести цветове – розово, бяло, синьо, лилаво. Предпочита частична сянка и постоянна влажна почва. Хортензията е силно влаголюбива! Желателно е около нея да няма други храсти или дървета, защото хортензията не е добър съсед и изсмуква водата от почвата.

Растения, които обичат сянка - функия

Функия

 

 Функията или още Хоста е от зеленолистните растения, които цъфтят за кратко от края на юни до началото на август в бели, жълти и сини цветове. Обича сенчестите места и глинестата почва. Функията излъчва силен аромат. Подходяща е за отглеждане в градината на открио или на терасата.

Растения, които обичат сянка - фуксия

Фуксия

Фуксията, известна още с името си Обичка или Дамско сърце, е сред най-красивите и нежни цветя, които може да отгледате в домашни условия. Цъфти от края на пролетта до началото на есента. Като цяло може да вирее на по-слънчеви места, но през лятото държи да е на лека сянка. Важно е също да не е на течение, защото може да се разболее. Пазете растението от атаките на бяла мушица.

Сред растенията, които предпочитат сянката пред слънчевите лъчи, са ощебегониите (но само лека сянка), брунфелзията, някои видове рододендрони, камбанката, каладиумът.

Можете да разгледате разнообразието от цветове и размери на саксии за цветя Гербер тук!

 

 

Препоръчани статии

Коментирайте

0
Как да отгледаме краси ва и ароматна магнолияФън шуй съвети за вашата градина