Как да отглеждаме Адениум у дома

  в Блог

Адениумът е интересно изглеждащо растение, познато още с названието пустинна роза. Изглежда екзотично с красивите си цветове и затова е желана украса в домашния интериор.

 

Как да отглеждаме адениум у дома

 

Въпреки името си, това не е роза, а сукулетно растение, което идва от пустините на Африка. За отглеждането му са необходими някои условия в домашната среда. Ето и най-важните условия, които да спазите, за да му се радваме у дома:

Светлина за Адениум

Без слънце няма да има цвят от адениума. Необходими са 6-8 часа слънчево греене за нормално развитие и обилен цъфтеж. Южният прозорец е добра опция на пустинната роза.

Температура за Адениум

Адениумът се нуждае от високи температури. Нужни са 20-25 °C освен обилната светлина. Понася добре жегите. Добре е през лятото саксията да се изнася навън. Слънчевата тераса ще хареса на розата от пустинята.

Поливане на Адениум

С поливането трябва много да се внимава. Това растение има способността да складира водата. Затова едно поливане седмично е достатъчно. Между поливанията субстратът трябва да засъхне и това е правилото.

Пресаждане и подрязване на Адениум

Ако на Адениума се осигури висока температура, той може да цъфти и през зимата. Иначе преминава в режим на покой.

В ранна пролет растението се събужда и тогава започва вегетацията. В ранния период е време за резитба и пресаждане. За предпочитане са плитки и широки саксии, а субстратът трябва да е за кактуси. Младите растения се пресаждат всяка година, а тези на 3-4 години пред година или през две.

Резитба се прави за оформяне на дръвчето, но е добре да не се правят големи разрези и да се наранява прекалено.

 

Как да отглеждаме адениум у дома

 

Размножаване на Адениум

Размножаването на пустинната роза става с резници или семена. Тези, които са размножени чрез семена, са по-търсени, защото създават разни причудливи форми и са много интересни.

Засяването на семе става само в пясък. Съдът се държи на топло и се овлажнява. След 10 дни се показват първите кълнове, а след 6 месеца се прехвърлят в отделни саксии.

Вегетативното размножаване става по-бързо, но недостатък е тънкото стебло. Прави се както при всички други видове растения, а цъфтеж може да се очаква още същата година.

 

Можете да изберете и нова саксийка за вашето ново растение от разнообразието от цветове и размери на санксии за цветя Lala гланц тук!

 

Последни статии

Коментирайте

0
Лечители у дома - кактусКога и как да захванем растение от семе?