Кога и как да захванем растение от семе?

  в Блог

Краят на януари и началото на февруари е подходящ момент да захванете от семена летните едногодишни, многогодишни, подправки и зеленчуци. Това трябва да стане около 6 до 8 седмици преди първото пролетно затопляне.

Ако обаче засеете семената твърде рано, дългият им престой у дома ще направи разсада слаб и вял, когато дойде моментът за пресаждане.

Семената са всъщност зародишът на растението, обвит в предпазна обвивка, който е в латентно състояние, докато комбинацията от влага, температура, въздух и светлина, отключва поникването.

Изберете топло и светло място. Използвайте хубава, средно богата на хранителни вещества стерилна почвена смес.

Семената може да засеете в почти всичко. Като контейнер можете да изполвате кофички от кисело мляко, картонени опаковки от яйца, алуминиеви тавички за еднократно ползване и т.н. Основното е да имат дупки за отцеждане на излишната вода.

Много от семената си приличат и затова обозначаването им с етикети е добра идея. За всеки случай запазете и опаковките от семената. Датата върху етикета ще ви укаже, колко време от засяването е минало.

Достатъчно вода

Основното е да поддържате семената влажни, но не подгизнали във вода. Водата задържа хранителните вещества, нужни за изхранването на разсада.  Обърнете внимание, че малките контейнери изсъхват бързо, така че трябва да ги проверявате често.

Оптимална температура

Нуждата от температура е различна по време и след покълването на семената. Най – добрата температура на въздуха за развитието на семената е около 25 градуса, а след покълването – 15 – 20.

Нужда от светлина

Различните семена имат нужда от различно количество светлина, за да се развият. Някои имат нужда от много светлина и затова не трябва да се покриват с почва, когато се посеят. Други имат нужда от много малко количество, а трети трябва да бъдат покрити добре.

След покълването светлината е най-важното нещо за разсада – тя може да е естествена или изкуствена. Най – доброто място за разсада е на слънчев прозорец. Той има нужда от 12 до 16 часа светлина на ден.

Посяване на семената

Засейте семената като ги разпръснете равномерно по повърхността на избрания от вас съд. Ако са прекалено малки, можете да ги примесите с фин пясък и тогава да ги разспръснете с помощта на солница.

Поддържане на влажност

Семената се развиват най – добре на топло и влажно. За да запазите влажността, покрийте контейнера с прозрачно найлоново фолио, без да прилепва плътно по него, за да влиза чист въздух.

Дръжте контейнера далече от пряка слънчева светлина, която може да изгори разсада.

Пресаждане

Това трябва да стане, когато разсадът образува първите истински листа. В този момент обикновено съдът става тесен за всички млади растения и те трябва да бъдат разредени, независимо, че всички те изглеждат здрави и красиви.

Запазете най – големите и здрави растения. Когато външната температура достигне 10 градуса те са готови за градината.

Можете да разгледате разнообразието от цветове на сандъчета за цветя Гербер тук!

 

Препоръчани статии

Коментирайте

0
Как да отглеждаме адениум у домаЧесто допускани грешки в грижата за стайните цветя