Украса за балкона и градината – Аубриеция

  в Блог

Днес ще ви запознаем с едно прекрасно, пищно и много подходящо цвете, както за украза на вашия балкон, така и за цвят в градината ви. То е изключително лесно за отглеждане и се справя със застудяванията по нашите ширини доста добре.

Украса за балкона и градината - Аубриеция

Аубриеция

История

Родината на аубриецията е Южна Европа и Мала Азия. Срещат се 12 вида, които са напълно устойчиви на условията у нас. На височина достига около 20 см. Листата на растението са дребни, бледозелени, леко сивкави, а цветовете са толкова кичести, че погледът се губи в тях. Аубриецията цъфти в лилаво, синьо, розово, а цветовете ѝ са толкова гъсти, че наподобяват килим. Цъфтежът продължава дълго през лятото.

Местоположение и светлина

За да цъфти обилно и продължително е необходимо растението да се постави на максимално добре огряно от слънцето място. Пряката слънчева светлина е най-подходяща.

Почва

Най-подходящата почва за аубриецията е добре подхранената лека почва, която съдържа варовик. Важно е да не е прекалено влажна. Също така важно е почвата да не е прекалено наторена, защото и тежките торове влияят зле на растението. Поставяйте слой камъчета или малко пясък в почвената смес, за да осигурите добър дренаж.

Поливане

През лятото аубриецията се полива често. Внимавайте да не допускате подгизване на почвата. Тя трябва да е много добре дренирана. През зимата поливането се разрежда.

Температура

Чудесно понася умерените температури по нашите ширини. Най-добре ѝ се отразяват градуси от порядъка на 18-25 през лятото. През зимата презимува както на открито, така и в сухи и проветриви помещения при температура около 10-12 градуса.

Размножаване

Аубриецията се размножава много лесно. Това става чрез семена, които се засяват директно в почвата. Размножаване е възможно и чрез резници. Те се вкореняват бързо и лесно в почвата, образувайки коренчета в полегналата към почвата част на стъблата. Засяването на семената става в края на есента. Почвата трябва да е лека и добре аерирана

Можете да разгледате разнообразието от цветове и размери на саксии за цветя GEA гланц тук!

 

 

Последни статии

Коментирайте

0
Растения за по-малко влага и мухъл в дома5 лесни за отглеждане цветя за вашата градина