Растения за по-малко влага и мухъл в дома

  в Блог

През студените месеци рискът от появата на влага и мухъл в дома се увеличава. Обикновено това се дължи на твърде високата влажност в дома.
В комбинация с високите температури от печки, климатици, радиатори и неподходяща дограма, това излага допълнително на риск нашето здраве. Въпреки че можем да ползваме влагоабсорбатор, има някои стайни растения, които обичат влагата и дори могат да премахнат част от нея. Ето и кои са те:

Растения за по-малко влага и мухъл в дома - спатифилум

Растения за по-малко влага и мухъл в дома – спатифилум

Спатифилум

Красиво растение, което помага за намаляване на нивото на влажност в дома, тъй като неговият вид е такъв, че въпреки че се напоява с вода, то обича влагата и си я взима чрез наситенозелените си листа. Нуждае се от малко слънчева светлина, за да вирее добре. Също така се смята, че допринася и за прочистването на въздуха от замърсители.

Растения за по-малко влага и мухъл в дома - тиландсия

Тиландсия

 

Тиландсията се чувства добре, когато се държи на закрито, на светло място в дома, за да може да поема много слънчева светлина, но не и пряка. Важно е да я поливате 2-3 пъти в седмицата, за да ви радва дълго с прекрасните си цветове.

Растения за по-малко влага и мухъл в дома - палма

Палма

Палмите за отглеждане в саксия също са предпочитани стайни растения. Те растат в по-влажни, тропически райони, така че също ще абсорбират влага през листата си. Без значение дали ще изберете палма арека, бамбукова палма, тръстикова палма или друга, всички те са чудесни в това да ни помагат да се отървем от замърсителите на въздуха на закрито, особено от формалдехида. Освен това палмите са сравнително лесни за отглеждане.

Растения за по-малко влага и мухъл в дома - бостанска папрат

Бостънска папрат

Едно предпочитано растение за дома, което може да вирее в по-влажен климат и поради това естествено ще абсорбира влагата от въздуха. Също така допринася за балансиране нивата на влажност и прави дома ни по-приятен. Бостънската папрат се нуждае от влажна почва и непряка слънчева светлина.

Растения за по-малко влага и мухъл в дома - орхидеи

Орхидеи

Още една причина да си купите орхидея, ако все още нямате или да добавите още една към цветната си колекция. Орхидеите определено помагат за намаляване на влажността на въздуха на закрито, тъй като получават хранителни вещества и влага от въздуха около тях.

Растения за по-малко влага и мухъл в дома - хлорофитум

Хлорофитум

Наричат го още растение паяк, тъй като с извитите си листа напомня за паяк. Хлорофитумът е едно от най-лесните за отглеждане стайни растения. Това, което го отличава от другите е способността му да оцелява при пренебрегване и слаба светлина. Освен това се смята, че спомага за премахване на до 90% от вредните замърсители на въздуха в дома.

Можете да разгледате разнообразието от цветове и размери на саксии за цветя Gardena гланц тук!

 

Препоръчани статии

Коментирайте

0
rasteniya-koito-shte-donesat-kysmet-v-doma-vi-prez-2023-godina-mirna-liliyaУкраса за балкона и градината - Аубриеция